Edukas uuringutulemus võitluses COVID-19-ga

Uus teaduslik uuring tõestab, et õhus leviva viiruse kõrvaldamise puhul on Genano tehnoloogia efektiivsus 99,999 protsenti

Firma Genano õhupuhastajad on kasutusel ka ettevõttes Synlab Eesti OÜ

Õhupuhastite tootja Genano tellis Soome VTT-lt uuringu selle kohta kui tõhusad on nende  õhupuhastid siseõhus sisalduvate vastu nagu SARS-CoV-2, pakkudes täiendavat kaitset Covid-19 vastu. Antud uuring oli esimene omataoline Soomes ja tulemused on ületanud kõik ootused: vähem kui 15 minutiga oli eemaldatud ligi 90 protsenti õhus levivatest viirusosakestest ja vaid kahe tunniga puhastati õhk 99,999 protsendini.

Õhus levivad osakesed kujutavad endast suurt COVID-19 nakatumise ohtu. Mitmed uuringud on näidanud, et koroonaviirus võib levida aerosool/piiskolekus. Need osakesed võivad siseõhus hõljuda kuni kolm tundi. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on välja andnud ka hoiatuse, et koroonaviirus levib siseruumides kaugemale kui praegused füüsilise distantseerimise reeglid arvestavad. Tõhus õhu puhastamine eemaldab õhust erinevad osakesed ja viirused, pakkudes täiendavat kaitset COVID-19 vastu.

Genano õhupuhastustehnoloogiat on haiglates ja teistes erinevates asutustes kasutatud juba 20 aastat enam kui 50 riigis. 

“Pandeemia alates saabus meile seadmetele massiliselt tellimusi, sealhulgas Hiina haiglatelt. Kui nõudlus hakkas jälle kasvama, soovisime läbi viia uue uuringu, tõestamaks lõplikult, et Genano seadmed on koroonaviiruse vastu tõhusad. Meie jaoks oli oluline objektiivne ja rahvusvaheliselt usaldusväärne uurimisinstituut ja selleks oli VTT (Technical Research Centre of Finland),”ütleb Genano tegevjuht Niklas Skogster.

Uuring algas suve lõpus ja sai valmis alles hiljuti. Uuringu tulemused näitasid, et Genano õhupuhastid kõrvaldavad siseõhust täielikult bakterid ja viirused.

“Koroonaviirus on uuringutes kasutamiseks liiga ohtlik ja ka proovimaterjali ei olnud saadaval. Seetõttu kasutas VTT koroonaviirust jäljendavat asendusainet” ütleb Genano tootearendusdirektor Juhani Tulkki.

Uuringu jaoks kasutati 30 kuupmeetri suurust terasseintega ruumi. Uuringu käigus pihustati ruumi suure kohvitassi jagu bio-aerosoolisegu. Segu koosnes neljast mikroobist, nagu hallituse eostest ja teistest tavalistest siseruumide bakteritest ning kahest viirusest. Üks viirustest oli MS2, millel on COVID-19-ga sarnane rakustruktuur ning mis käitub COVID-19-ga sarnaselt.

“Kuna viirused on mikroskoopilised ja moodustavad umbes tuhandiku bakteri suurusest, lisati bio-aerosoolile uuringu käigus erinevaid baktereid. Et viirused ellu jääksid ja saaksid levida, peavad nad kinnituma bakterite külge. Uuringuruumi vabastatud bio-aerosool pihustati sinna kõrge rõhu all, et hoida baktereid õhus ning lasta viirustel nendele kinnituda.” kirjeldab Tulkki katsemenetlust.

Mitmed uuringud erinevate bakterite ja viirustega andsid kõik samad tulemused: 15 minuti jooksul oli siseõhust eemaldatud 90 protsenti viirustest ja kuni 99,999 protsenti kahe tunni jooksul.

“See on suurepärane tulemus, isegi revolutsiooniline ja parem kui see mida lootsime” ütleb Skogster.

Kuigi Genano õhupuhastid on mõeldud haiglatele ja isolatsiooni-ruumidele, on ka paljud muud ettevõtted neid tellima hakanud. Genano soovitab oma klientide ja töötajate paremaks kaitseks varustada kontorid, restoranid, kauplused ja muud äriruumid õhupuhastitega.

“Uus koronaviiruse vaktsiin on fantastiline uudis, kuid kõigi vaktsineerimiseni läheb veel aega. Praegu on eriti kõrge nakatumisoht tervishoius ning elutähtsate tööstusharude ja avalike asutuste töötajatel. See on koht kus saame aidata kuna meie tooted on koheselt saadaval. Õhupuhastuse ja vaktsineerimise kombineeritud kaitse saab olema tõepoolest väga hea” ütleb Skogster.

Uuringu raport on alla laetav aadressilt: https://www.genano.com/vtt-research-report